Oscar Roos

"Pure passie voor muziek"

Mijn naam is Oscar Roos, en heb al ruim 25 jaar ervaring met THE sax.


Passie voor de sax

De liefde en passie voor muziek heeft er van jongs af aan al in gezeten. Het is met de paplepel ingegoten. Bij ons in de familie speelt bijna iedereen een muziek instrument, dus van samenspel was al snel sprake. Op mijn achtste levensjaar kreeg ik muzikale oriëntatie, om er zo achter te komen welk instrument mij nu het beste zou passen. Al snel was duidelijk dat de saxofoon mijn voorkeur had.
Ik kreeg van mijn ouders een saxofoon, maar ik moest toch nog eerst een jaar op klarinet les...
Na dat jaar begon ik eindelijk met saxofoon les. Het begon met twee medeleerlingen, maar al snel bleek dat de muzikale achtergrond mij een voorsprong gaf, waardoor ik privé les kreeg. Het begon met klassiek tot uiteindelijk improviseren.

’t Giko, de toenmalige muziekschool gevestigd in het Speelhuis te Helmond, bestond uit verschillende kubusvormige ruimtes waarbij er een geweldig mooie akoestiek hing. In het lokaal waar ik les had stond altijd een piano. Eén uur voor, en één uur na de les was het lokaal altijd leeg.
Maar niet voor lang… Ik ging mijzelf begeleiden op de piano. Met de nieuwe akkoordenschema's extra improvisatie lessen. Na zes jaar privé les te hebben gehad, werd ik gevraagd om in een coverband te spelen. De band Power Supply was op zoek naar een alt saxofonist die ook kon improviseren. Op dat moment werd mijn naam naar voren geschoven. Bij de eerste auditie mocht ik meteen blijven!

Power Supply
Een fenomenale coverband in de jaren '90 die uitsluitend covers maakte vanuit de originele tracks. Deze 8-koppige soul-formatie zorgde voor veel spektakel op diverse podia in Nederland en België. Op veel feesten, partijen, bruiloften en Jazzfestivals. Variërend van oude soul tot rock, van James Brown tot Elvis, en van Steve Ray Vaughn tot Lenny Kravitz. We waren nog geen jaar verder, toen er de vraag kwam om vier eigen tracks op te nemen in de studio. Zo ontstond mijn eerste studio ervaring.

Na een aantal jaren fantastische optredens gehad te hebben, is één van onze bandleden helaas te komen overlijden. Het was een groot verlies, hij was een man vol met passie voor muziek! Hij was als een vader voor mij in de band, hij had er immers voor gezorgd dat ik in de band kwam. Hij was 38 jaar toen ik op mijn 18 jarige leeftijd bij Power Supply begon. Ik zei hem toen heel nonchalant: “ge had m'n vader kunnen zijn!” En sinds die tijd heb ik hem paa'ke genoemd. Tijdens zijn uitvaart moesten wij unplugged met Power Supply spelen. Ik herinner het me als de dag van gisteren. Zo bijzonder, zo puur… ”Ajusem vader!”

Na dit enorme verlies zijn wij met Power Supply in een andere formatie verder gegaan. Dit heeft nog een aantal jaar succes gehad, maar daarna zijn de wegen zich gaan scheiden. De helft van de bandleden heeft zich toen geformeerd in de coverband Rock THE Opera, waar ik een keer voor mocht invallen.

Ervaring
De jaren daarna heb ik muziek mogen maken met Joel Boreel, ook bekend als Joel Borelli. Alvorens hij muziek maakte bij Crazy Piano's, maakte wij samen muziek bij hem thuis, Joel op de vleugel en ik op de sax! Zo zijn er een aantal optredens uit voort gekomen. Vaak deed ik ook mee aan jamsessies, waardoor er het idee ontstond om met dj's mee te spelen. Ik kreeg de mogelijkheid om met een aantal dj’s om de twee weken het diner te begeleiden naar de stapavond. Van lounge, soul, funk tot Chicago- en deephouse. Dj Jer en Dj Vonallesua, Bockieman en Missinglinx waren de partners in crime. Hieruit volgde meerdere optredens tot in het heden op festivals, en met name het jaarlijks terugkerende Jazzfestival in Helmond. De jaren hierop volgend deden zich meer verschillende situaties aan, waarbij ik in samenwerking met diverse dj’s met verschillende muziekstijlen mocht blazen.